Digitale platforme presser lokalt handelsliv

Digitaliseringen er kommet for at blive. Men de store spillere på det digitale marked er ofte svære for små lokale butikker at hamle op med. Omdelte tryksager udfylder derfor fortsat en vigtig rolle.

Svært for små butikker at få tilbud ud digitalt

Hvis antallet af husstandsomdelte tryksager falder markant, bliver det nærmest umuligt for den lokale detailhandel at nå ud til deres kunder. De små butikker mangler både penge og viden for at kunne bryde succesfuldt igennem på det digitale marked. Uden faste kunder vil omsætningen for mange blive presset i bund. Det øger risikoen for, at endnu flere lokale forretninger må lide butiksdøden.

Massiv konkurrence fra store spillere

Det digitale marked består ikke bare af store danske virksomheder og internetbutikker. Markedet er globalt og tæller kæmpemæssige koncerner med gigantiske marketingbudgetter i ryggen. De store spillere har ganske enkelt større muskler, som gør konkurrencen hård og ubarmhjertig for små spillere fra danske lokalsamfund.

Globale tech-giganter som Facebook og Google sælger deres annoncering til højestbydende. Her kan mange små butikker med begrænset markedsføringsbudget ikke være med.

Facebook og Google løber med 80 % af væksten til digital annoncering

Digital annoncering er i hastig vækst. Men det kommer sjældent det lokale danske handelsliv til gode. Størstedelen går til store udenlandske tjenester. Husstandsomdelte tryksager og lokalaviser er derfor det eneste sted, hvor lokale butikker har et forspring. Giganter som Facebook og Google betaler minimal skat i Danmark – på trods af, at de tjener mange penge på at annoncere for danske varer i Danmark. Et forbud mod tryksager vil derved være med til at udhule den danske skattebase og få de udenlandske tjenester til at tjene endnu mere.


“De husstandsomdelte tryksager er detailhandlens og supermarkedernes sidste værn mod tech-giganterne.”

Kilde: Grakom 2021


Læs mere om fordelene ved at bevare tryksagerne

Livline for mange butikker

Holder lokalsamfund i live

Omdeling sikrer job til unge

Miljøvenlig produktion


Download relevante tal og viden

Notat:
Store negative effekter af en ”ja tak”-ordning for husstandsomdelte tilbudsaviser